Älä osta sikaa säkissä!

Älä osta sikaa säkissä!

Tuo vanha sanonta pitää paikkaansa myös autokoulua valittaessa.

Emmehän osta esim. tietokonettakaan pelkän hinnan perusteella. Selvitämme ensin paljonko koneessa on muistia, mikä käyttöjärjestelmä, kuuluuko käyttöjärjestelmän lisenssi hintaan jne.

Tällä hetkellä Trafin myöntämiä erilaisia kokeilulupia on esim. 10 + 10 (10 ajotuntia ja 10 teoriatuntia), puolet ajo-opetuksesta tehdään simulaattorilla ja teoriatunnit käydään virtuaalisesti. Kokeiluluvissa on ajatuksena saada kustannuksia tiputettua. On hyvä, että käydään keskustelua ja kehitetään autokouluopetusta.

Itse olen sitä mieltä, että teoriatuntien määrää voidaan vähentää. Teoriatuntien aihealueita voi miettiä, mitä autokoulussa käydään läpi sekä tiivistää teoriatunteja. Myös harjoitteluvaiheen palautejakson sisältöä voisi miettiä.

Noin yhdeksän vuoden ajokokeen vastaanottajan kokemuksella voin kyllä sanoa, että ajotunneista ei ole varaa ottaa yhtään pois, mieluummin lisätä muutama tunti.

Tutkintovaatimuksia ollaan muuttamassa ensi vuoden aikana. Siitä ei ole vielä tarkkaa tietoa miten ne muuttuu, mutta vaatimukset tulevat ilmeisesti tiukentumaan.

Yhtälö on hullunkurinen: opetusta vähennetään ja tutkintovaatimuksia kiristetään.

Tällä hetkellä Suomessa on B-ajokokeen hyväksymisprosentti n.70%.

Simulaattoriopetuksessa on loppujen lopuksi aika vähän yhtäläisyyksiä oikean auton ajamiseen.

Kävimme ajamassa uutta simulaattoria vuoden alussa. Oli helppo tehdä päätös, että meillä kaikki ajotunnit ajetaan oikealla autolla aidoissa liikennetilanteissa.

Todellisen ajotuntuman puute, nopeuden arvioiminen tietokoneen näytöltä, kun simulaattori ei liiku ja esim. kolaritilanteessa simulaattori peruuttaa vähän taaksepäin ja ajo jatkuu. Näinhän se ei toimi oikeassa liikenteessä.

Turvallisuus liikenteessä on meidän kaikkien yhteinen asia.

Turvallisesti ajamaan oppii ajamalla

Autolla ajamaan oppiminen on monen taidon summa. Kun tekniset perustaidot ovat siirretty selkäytimeen, kuljettaja voi keskittyä ympäröivään liikenteeseen, turvallisuustekijöihin ja jää vielä aikaa ympäröivistä maisemista nauttimiseenkin.

Autoilun ensi hetket ovat haasteellisia ja vaativia. Auton hallintaan liittyviä toimintoja pitää hallita samanaikaisesti ja samalla seurata ympäröivää liikennettä. Kun painaa kytkimen pohjaan ja vaihtaa vaihdetta, saattaa ympäristön seuraaminen ja ohjaaminen unohtua. Autolla ajamaan oppimisessa on samoja piirteitä kuin polkupyörällä ajamaan oppimisessakin. Kun kaikki taidot lopulta pelaavat yhteen, pyörä pysyy pystyssä ja ajamisesta tulee ilo. Aluksi kun keskittyy tasapainon pitämiseen, unohtaa polkea ja kun polkee, unohtuu ohjaus.

Hyvän ja huomioivan opettajan ohjauksessa ajaminen alkaa pikkuhiljaa sujua. Nykimistä aiheuttava kengurubensakin vaihtuu sujuvampaan polttoaineeseen.

Autolla ajaminen on kokonaisvaltainen kokemus. Ratin ja polkimien tuntuma, äänet, maisemien vaihtuminen, kiihdytys, jarrutus. Kaikki nämä muodostavat aidon tuntuman ja auton liikkeet ovat merkittäviä oppimisen kannalta. Ajamaan opettelu on turvallista, kun kokenut opettaja on vieressä ohjaamassa ja neuvomassa.

Tätä tunnetta ja tuntumaa on hankala saavuttaa kohtuullisen hyvässäkään autosimulaattorissa. Näyttöruuduilta seurattu liikenne ja tunnottomat hallintalaitteet eivät anna ajoon oikeaa tuntumaa. Erityisesti etäisyyksien ja nopeuksien aistiminen on lähes mahdotonta näyttöruudulta, esimerkiksi ohitus ja risteys havainnoinnissa, jotka on aivan oleellisia asioita turvallisen liikkumisen oppimisessa.

Lentosimulaattoreissa on saavutettu hyvinkin aito oppimisympäristö ja se vastaa kaikilta osin aitoa ohjaamoa. Simulaattori on hydraulisylinterien varassa ja liikkuu vastaten ohjausliikkeitä. Lentosimulaattoreissa myös ”hämätään” ihmisen aisteja erilaisin teknisin ratkaisuin, joilla saadaan hyvinkin aitoja tilanteita simuloitua. Tämän tasoinen lentosimulaattori maksaa miljoonia ja käyttökustannukset on satoja euroja tunti! Tälle tasolle tuskin päästään autokouluissa pitkään aikaan, tuskin koskaan. Tulisi kortti aika kalliiksi! Eli lentosimulaattorilla ja ”autosimulaattorilla” ei juurikaan ole yhtymäkohtia nykyisellään. Olisikin ehkä mielummin puhuttava ajo- tai liikennepeleistä.

Toki tekniikka ja autosimulaattorit kehittyvät ajan kuluessa ja tuovat tullessaan uusia mahdollisuuksia. Seuraamme tilannetta ja heti kun ne tarjoavat paremman ja ekologisen oppimisympäristön ja aidosti parantavat oppimista sekä liikenneturvallisuutta niin tartumme tilaisuuteen. Mielestämme nykyisin ihan tavallinen auto, pätevän opettajan kera on paras ja tehokkain oppimisympäristö!

Ajotunteja on sen verran vähän, joten jokainen minuutti ja kilometri kannattaa viettää tien päällä turvallisessa ja luotettavassa ohjauksessa. Kokenut opettaja aistii erilaisten oppilaiden lähtötason, oppimistavan ja temperamentin. Opettaja osaa tuhansien oppilaiden kokemuksella säätää opetuksen jokaiselle henkilölle sopivaksi.
Myös teoriaoppitunnit on hyvä käydä ihan autokoululuokassa. Teoriankin oppiminen on vuorovaikutusta, tunneilla syntyy hyviä keskusteluita. Opettaja ja oppilas tulevat tutuiksi teoriatuntien aikana ja itse ajo-opetus voidaan säätää näin jokaiselle oppilaalle sopivaksi. Samoin oppilaan mahdollinen jännitys ajamista kohtaan hälvenee kun tuntee jo opettajankin.

Tervetuloa iloisesti oppimaan, ”autolla ajoa tänne on oppimaan tultu!” 🙂